Marynowany imbir przepis

marynowany imbir 1

Marynowany imbir

Pomimo szerokiego dostępu składników do sushi, oraz dodatków, takich jak imbir, wasabi czy też sos sojowy istnieje szerokie grono smakoszów, którzy wiele półproduktów przygotowują w zaciszu domowym.


Jednym z przepisów, które chcielibyśmy polecić, jest przepis na marynowany imbir – nieodłączny dodatek każdego z zestawów sushi. Pomimo tego, że bardzo łatwo odnaleźć na sklepowych półkach zarówno biały jak i różowy imbir zachęcamy do eksperymentów i przygotowania imbiru w domu.

Lista zakupów:

– korzeń imbiru młodego około 450-500g
– 1litr wody i dodatkowo 0,8 litra
– 5/6 łyżek soli kuchennej, którą dodamy do wody oraz 1 łyżka soli do marynaty
– 10 łyżek octu ryżowego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 5/6 łyżek cukru
– słoiczki


Ilości soli, cukru jak i octu mogą być indywidualnie zmieniane zależnie od preferencji smakowych.

Przygotowanie:

  1. Imbir obieramy ostrym nożem, łyżeczką lub obieraczką do warzyw a następnie kroimy na cieniutkie, kilkumilimetrowe plasterki.
  2. W międzyczasie zagotowujemy 1 litr wody, do której dodajemy 5-6 łyżek soli. Nie bójmy się solić wody, gdyż dzięki takiej solance sprawimy, że imbir nie będzie łykowaty i nabierze odpowiedniej miękkości. Gdy woda się zagotuje dodajemy do niej imbir. Całość gotujemy około 5-10 minut na średnim ogniu, aż do zmiękczenia imbiru. Po zagotowaniu odcedzamy i studzimy imbir zimną wodą.
  3. Następnie zagotowujemy resztę wody, dodajemy do niej ocet ryżowy i jabłkowy, cukier, sól – z tych składników uzyskamy marynatę.
  4. W słoiczki wkładamy imbir – pamiętajmy o zostawieniu miejsca na marynatę, nie zapełniajmy całego słoika imbirem. Do słoików z imbirem dodajemy marynatę. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem, do wystygnięcia.

Tak przygotowany imbir nadaje się do spożycia już po 3 dniach, jednak okres ważności ma o wiele dłuższy.


Gdy chcemy uzyskać różowy imbir do słoiczka należy dodać plasterek buraka lub z oryginalnego przepisu – zgnieciony liść czerwonego shiso, czyli pachnotki.

Smacznego!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *