Sushi, z jego dużą zawartością ryb, ryż i warzyw surowych lub gotowane na parze, to dobry wybór gdy masz ochotę zjeść coś smacznego, co przy okazji jest mało kaloryczne i zawiera znikomą ilość niezdrowych tłuszczów. Mistrzowie sushi przygotowujący sushi wykorzystują różne gatunki ryb, takie jak tuńczyk, łosoś, miecznik lub krewetki. Miłośnicy sushi, którzy muszą utrzymać dietę nisko węglowodanową może poprosić o sashimi, czyli sushi bez ryżu.
Sushi, z jego różnorodnymi odmianami owoców morza, ryżu i jest niskokalorycznym posiłkiem, który zaspokaja głód cię i jednocześnie dostarcza składniki odżywcze potrzebne dla zdrowia.
Ryby zawierają szczególnie potrzebne omega-3 kwasy tłuszczowe, które są zdrowsze dla Twojego serca niż tłuszcze nasycone, które znajdują się w typowym mięsie np. wołowym, Ponieważ organizm naturalnie nie syntezuje tych tłuszczów, trzeba znaleźć ich źródła w żywności bogatej w ten właśnie składnik odżywczy. Ryby, z którym komponowane są zestawy sushi nadają się do tego idealnie.
Kaloryczność
Zestawy sushi, w zależności oczywiście od rodzaju zawartych składników jak i sposobu przyrządzenia różnią się kalorycznością. Jednak wspólnym mianownikiem wszystkich wyborów będzie z pewnością dużo mniejsze spożycie kalorii niż przy wyborze tradycyjnych polskich dań obiadowych.
Posługując się przykładem popularnych „California roll” , czyli najczęściej ośmiu sztuk – zestaw ten to około 255 kalorii, 9 g białka, 7 g tłuszczu i 38 g węglowodanów. Wybierając zestaw z łososiem i awokado (6 sztuk) to około 304 kalorii, 42 g węglowodanów, 8,7 g tłuszczu i 13 g białka.
Korzyści
Sushi jako bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, pomagają organizmowi zwiększyć ilość „dobrego” cholesterolu jakim jest HDL. Jednocześnie przy zwiększaniu poziomu HDL, spada zawartość cholesterolu LDL, który odgrywa w organizmie rolę pro-miażczycową. Spożywanie żywności bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 poprawia kondycję śródbłonka i ściany naczyń krwionośnych poprawiając ich stan i chroniąc przed rozwojem choroby nadciśnieniowej. Oprócz tego wpływają także korzystnie na poziom glukozy, obniżając jej poziom.
Brak komentarzy