Jak przygotować ryż do sushi?

6 Opublikowane przez - Czerwiec 10, 2013 - Przepisy

Jak przygotować idealny ryż?

 Przygotowanie ryżu do sushi może wydawać się na początku wielkim wyzwaniem i trudnością jednak z biegiem czasu oraz liczbą ugotowanych porcji może się stać to taką samą czynnością jak gotowanie ryżu na pomidorówkę:) Główną różnicą jest dodatek octu ryżowego i ciut więcej cierpliwości i pracy niż zazwyczaj.

Zacznijmy jednak od początku -  czy zwykły ryż nadaj się do zrobienia sushi? Niestety nie – próbować oczywiście można, jednak efekt nie będzie zbyt zadowalający. Różnica polega przede wszystkim kleistością, przez co dużo łatwiej udaje się go uformować w odpowiednie krążki. Jest to spowodowane odpowiednim kształtem ryżu i tym, że jest pokryty dużą ilością skrobi. Japończycy jak zwykle pomyśleli o wszystkim i wyprodukowali specjalny ryż, który nazywają „shari”, jednak posługując się nazwą „ryż do sushi” znajdziemy z pewnością odpowiedni produkt na półkach sklepowych supermarketów, w dziale z produktami azjatyckimi.

Bardzo ważnym elementem jest przepłukanie ryżu w bieżącej wodzie przez 1-2 minut lub pozostawienie go na około 15 minut w wodzie. Generalnie im lepiej wypłuczemy ryż przed gotowaniem tym lepszą będzie miał kleistość i tym łatwiej będzie się nam z nim pracowało przy przygotowaniu elementów sushi.

Następnie do garnka wsypujemy ryż i dodajemy wodę. Zasada jest inna niż przy gotowaniu zwykłego ryżu – tutaj dodajemy na jedną szklankę ryżu 1,25 szklanki wody. Pamiętajmy o tym gdyż dodając zbyt dużo wody uzyskamy kleik a nie prawidłową konsystencję.

Początkowo ryż gotujemy na wysokim ogniu przez minutę/dwie dopóki nie zagotuje się woda, następnie skręcamy gaz na minimum i przykrywamy garnek. Nie musimy mieszkać – dobry gatunkowo ryż nie wymaga tego wysiłku :)  Gotujemy dopóki nie zniknie poziom wody nad ryżem lub gdy powierzchnia przestanie „bąblować”.

Ważnym elementem jest także wyciąganie ryżu z garnka – tak, tak to nie żart :) Należy do tego używać DREWNIANEJ łyżki gdyż metalowa może uszkodzić ziarenka ryżu a ponadto po podaniu octu zareagować i zmienić zupełnie smak ryżu.

Mamy ryż, teraz należy go odpowiednio przyprawić. Do tego celu polecam wykorzystać gotowy do kupienia ocet ryżowy. Możemy dodatkowo dołożyć cukier i sól, lub wykorzystać specjalną mieszankę wykorzystywaną w tym celu. Dodajemy, mieszamy i czekamy aż ryż ostygnie. Ważne! Nie studźmy ryżu zbyt gwałtownie wystawiając go na temperaturę niższą niż pokojowa, to też zmieni jego konsystencję. Nie używajmy też zbyt ciepłego i gorącego ryżu.

Spokojnie poczekajmy aż ryż wystygnie i rozpocznijmy najlepszą zabawę… :)

Smacznego!

7 6 5 4 3 2 1

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: