Daikon czyli rzepa, czyli rzodkiew japońska:)

12 Opublikowane przez - Czerwiec 25, 2013 - Składniki

Daikon czyli rzepa, czyli rzodkiew japońska:)

Wiele nazw wprowadza miłośników sushi w konsternację i zakłopotanie przy zamawianiu sushi. Tak też jest w przypadku rzepy japońskiej, która tak naprawdę jest japońską rzodkwią, czyli daikon, która w zestawach sushi jest podawana w postaci oshinko.

Oshinko, jest marynowaną formą tego warzywa. Ma silny smak, więc może służyć jako pojedyncze nadzienie małego Hosomaki, lub jako dodatek do innych wypełnień w Futomakach lub Uramakach.

Odkąd zaczęto marynować rzodkiew może być ona przechowywana przez długi okres czasu w lodówce nawet po otwarciu, stąd też jest nieco wygodniejsza i bardziej trwała w użyciu od innych składników używanych do sushi.  Ponadto może także być idealnym składnikiem wielu sałatek i  innych zimnych dań. W swojej surowej wersji może służyć lunchowej dietetycznej przegryzce, idealnej wraz z pastą misą, które słodko-słony charakter łagodzi ostry smak surowej rzodkwi.

W optymalnych warunkach to warzywo może osiągnąć bardzo wielkie rozmiary i wagę – nawet do 45 kilogramów. Stąd właśnie jego nazwa, gdyż po japońsku dai oznacza duży, a coon oznacza korzeń. Jednak nie dopuszcza się do osiągnięcia przez nią takich wielkich rozmiarów z prostej przyczyny  -pojedyncza rodzina nie będzie w stanie zjeść takiego olbrzyma.

Japończycy są przekonani, że daikon posiada duszę, ze względu na swój ostry i szczypiący smak. Po jej termicznej obróbce jednak traci swoją ostrość smaku stając się wersją lekko słodkawą. Rzodkiew można gotować, grillować, smażyć, dusić i marynować.

Jak wszystkie składniki sushi rzepa japońska ma bardzo wiele właściwości zdrowotne – zawiera duże ilości witaminy C oraz A. Ponadto oczyszcza organizm z metali ciężkich a także wspomaga trawienie.

Z suszonych liści tego warzywa można ponadto wykonać napar, który wspomaga pracę nerek.

 

rzodkiew-daikon-500g

5 komentarzy

  • O Sushi – Haiku Blog – przepis sushi – maki – tempura – sake Wrzesień 11, 2013 - 7:01 am Odpowiedz

    […] Jest soloną ikrą z ryby cefal. Karasumi jest bardzo słone. W Japonii Karasumi spożywane jest z rzodkiewką daikon! Bardzo pyszne […]

  • Dawid Grudzień 13, 2014 - 6:42 pm Odpowiedz

    Rzodkiew Oshinko oraz Tykwa Marynowana to jedne z lepszych dodatków do sushi, oczywiście poza świeżymi rybami 🙂 Rzodkiew jest chrupiąca i całkiem inna niż świeże warzywne dodatki. Pozdrawiam!

  • Złote rybki z zielonym dipem i japońską rzodkwią daikon | Domena smaku Styczeń 13, 2016 - 12:18 am Odpowiedz
  • Aga Kwiecień 28, 2016 - 3:21 pm Odpowiedz

    Wczoraj otworzyłam opakowanie oshinko, odkroiłam dwa paski do sushi i nie wiem co dalej z tym zrobić? Jak przechowywać resztę? Przełożyć do słoika(bez zalewy) i wstawić do lodówki? Ile czasu może stać? Gdzieś coś czytałam, że można zamrozić – jednak na innej stronie stanowczo to odradzali… Do czego jeszcze można zużyć oshinko?

    • admin Kwiecień 28, 2016 - 4:05 pm Odpowiedz

      Po otwarciu oshinko zachowuje świeżość tylko przez 3-4 dni. Najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Można ją również pokroić i zjeść jako sałatkę 🙂

    Odpowiedz

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: