Daikon (Rzodkiew Japońska) – zastosowanie, właściwości, przepisy

daikon rzodkiew japonska

Daikon to japońska odmiana rzodkwi, która jest popularna nie tylko w kuchni japońskiej, ale także w kuchni koreańskiej i chińskiej. Zyskuje coraz większą popularność w Europie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i wyjątkowy smak.

Właściwości odżywcze

Daikon jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera witaminę C, witaminę B6, kwas foliowy oraz wiele minerałów, takich jak miedź, potas i magnez. Rzodkiew japońska zawiera również enzymy trawienne, które pomagają w trawieniu pokarmów, a także fitoncydy, które posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Zastosowanie w kuchni

Daikon można spożywać na surowo, dodając go do sałatek lub jako składnik sushi. Można go również gotować, piec lub dusić, a następnie dodać do różnych potraw, takich jak zupy, gulasze i dania mięsne. Dzięki swojemu lekko pikantnemu smakowi, daikon doskonale komponuje się z potrawami o intensywnym smaku.

Przepisy

Oto kilka prostych przepisów z użyciem rzodkwi daikon:

Daikon w tempurze

Składniki:

  • 1 duży daikon
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Obierz daikona i pokrój go w cienkie plastry.
  2. Wymieszaj mąkę pszeniczną, wodę gazowaną, jajko i proszek do pieczenia w misce.
  3. Głęboką patelnię wypełnij olejem i rozgrzej na średnim ogniu.
  4. Zanurz plasterki daikona w cieście i smaż na złoty kolor.
  5. Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj na gorąco.

Surówka z daikona i marchwi

Składniki:

  • 1 daikon
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obierz daikona i marchewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszaj miod, sok z limonki, olej sezamowy, sól i pieprz w misce.
  3. Dodaj starte warzywa i posiekaną kolendrę, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Surówkę przełóż do miseczki i podawaj na zimno jako dodatek do dań mięsnych, rybnych lub jako samodzielne danie.

Życzymy smacznego!

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *