Przemysł Sushi w Japonii jest warty 14 miliardów (USD). Istnieją różne rodzaje sushi, aby dopasować każdemu gustowi – warzywa, surowe ryby, gotowane ryby i mięso.
Przedstawiamy dość wyczerpującą listę sushi wg (w przybliżeniu) popularności w Japonii. Zachodnie odmiany nie są wymienione (chyba że stało się popularne w Japonii).
1. Maguro Nigiri
Tuńczyk Thunnus (tańszy nietłusty typ)
2. Kappa Maki
Ogórek – pochodzi od japońskiego potwora (Kappa), który zjada ogórki.
3. Nigiri Sake
4. Ikura Gukan
5. Toro
Tłusty brzuch tuńczyka błękitnopłetwego
6. Uni
Gonad (gruczoł płciowy, gruczoł rozrodczy) z Jeżowca
7. Amaebi
8. Ebi Nigiri
9. Hamachi
10. anago
11. Nigiri Ika
kałamarnica
12. Hotate Nigiri
przegrzebek wielki (Pecten maximus) – jadalny gatunek małża
japoński omlet
14. Tako Nigiri
seabream Snapper – ryba z rodziny okoniowatych
16. Aji
Japońska Makrela
17. Tekkamaki
Cienkie rolki z tuńczykiem
18. Saba
makrela
19. California roll
Rodzaj zachodniego sushi popularny w Japonii. Rolka wykonana z imitacji kraba, ogórka i awokado.
20. futomaki
Grube rolki zawierające wiele składników. Wspólne składniki to omlet, kanpyo, ogórek i grzyby.
4 komentarze
[…] Sprawdź najpopularniejsze odmiany sushi. […]
[…] przechowywane w formie dostępnej klientom, często dopiero po obejrzeniu, klient może wybrać rodzaje ryby, które następnie pojawią się na jego […]
[…] które są lepiej znane jako Sushi i Sashimi to typowe jedzenie, które pochodzi z Japonii. Coraz częściej specjały japońskie są […]
[…] Sushi i sashimi (tradycyjne japońskie jedzenie) W Japonii czasami odrobina wasabi jest umieszczona wewnątrz […]