Jak zrobić uramaki, California Rolls
Otrzymuje się 7-8 rolek (4-5 porcji)
Przygotowanie: 20 min
Niniejszy przepis California roll zawiera prawdziwe mięso kraba, awokado i chrupiącego ogórka,
składniki
1 ryż do sushi
1 awokado pokrojone w paski
Ok. 300 gram kraba
1 ogórek z usuniętymi łyżeczką nasionami pokojone w długi cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm
1 opakowanie nori
prażone ziarna sezamu
wasabi do dekoracji
sos sojowy do maczania
Instrukcja
Przygotuj ryżu do Sushi.
Ponieważ California Roll roluję się na drugą stronę, musisz pokryć makisu (maty bambusowe) folią spożywczą, aby ryż nie przyklejał się do niej. Warto również przygotować małą miskę z wodą, aby zanurzyć palce, aby ryż nie przyklejał się do nich.
Ostrożnie złożyć nori na pół, jeśli nori jest świeże, należy podzielić na pół wzdłuż. Jeśli nori jest wilgotne i nie można go łatwo podzielić, można je delikatnie podsmażyć na suchej patelni, lub po prostu użyć nożyczek.
Położyć jeden arkusz nori w stronę dolnej części maty. Lekko zwilżyć palce w misce z wodą i nałożyć małą ilość ryżu.
Upewniając się, że nasze palce są wilgotne, aby zapobiec przywieraniu ryżu, delikatnie rozprowadź ryż się do krawędzi nori tworząc cienką równomierną warstwę. Nie należy stosować zbyt dużego nacisku, lub będziesz skończyć z bzdurny ryżu.
Posypać ryż sezamem
Wzdłuż dolnej krawędzi nori, umieścić kilka pasków ogórka, a następnie kilka pasków z awokado. Zakończ, poprzez rozłożenie trochę krabów na całej rolce. Uważaj, aby nie dodawać zbyt dużo składników ponieważ Twoja rolka może się nie skleić.
Aby skręcić rolkę, schowaj kciuki pod matą i wykorzystać je do podniesienia maty i ryżu nad wypełnieniem, natomiast pozostałymi palcami trzymaj wypełnienie.
Użyj maty do dalszego rolowania ryżu nad wypełnieniem aż ryż styka się z nori.
Kiedy, ryż został całkowicie zwinięty . Mocno ściśnij matę z zawiniętą rolką, aby się nie rozpadła, gdy będziesz ją kroił nożem.
Jeśli nie będziemy jedli rolki od razu, należy owinąć ją w folię, dopóki nie jesteśmy gotowi do jedzenia swojej California roll. Przechowywanie rolki w lodówce sprawia, że ryż robi się twardy i nie jest to zalecane, ale jeśli Sushi będzie w lodówce nie mniej niż godzinę nie powinniśmy się tym przejmować i włożyć do lodówki aby nie popsuł nam się krab 🙂
Aby pokroić rolki, użyj długiego ostrego noża, i umieść tylną krawędź ostrza w samym środku rolki. Przyciągnij nóż do siebie, pozwól masie noża przeciąć rolki. Jeśli wywieramy za duży nacisk na nóż, to zgnieciemy rolkę i nadzienie wyjdzie. Powtarzamy cięcia ,każdą połówkę kroimy na trzy aby otrzymać 6 kawałków sushi.
Podawać swoje California roll z sosem sojowym i wasabi.
2 komentarze
super! własnie swoje zrobiłam 🙂 bardzo przydatna instrukcja!:)
Fajny przepis – ładnie pokazane. Moje ulubione uramaki to łosoś, ogórek i serek śmietankowy – bardzo proste w wykonaniu.