Łatwy przepis na zrobienie japońskiej sushi panierki tempura w domu!

15 Opublikowane przez - Sierpień 26, 2013 - Przepisy

Istnieje w życiu kilka większych radości niż kilka kawałków doskonale smażonych warzywa w panierce tempura:). Jedzenie smażonych warzyw brzmi jak oksymoron – coś takiego jak połączenie czegoś zdrowego z grzechem. Warzywa w tempurze i sama tempura oczywiście nie jest zbytnio trudna do wykonania i można śmiało ją robić w domu – może to też być doskonały sposób do zrobienia doskonałych spotkań na każdego rodzaju spotkanie w domu ;) Dodatkowym plusem może być także to – że jest to doskonały sposób aby oczyścić swoją lodówkę :)

Czego potrzebujemy ?
Zimna woda
Średniej wielkości miska
1 duże jajko
3/4 szklanki mąki
1/8 łyżeczki sody do pieczenia
Żywność dla smażenia
Ręczniki papierowe
Duża miska zimnej wody
olej kuchenny
Ciężka patelnia lub średnio duża frytkownica

Jak zrobić?

1. Wlać ok. jedną zimnej wody do miski

jak tempura 1

2. Wymieszać z wodą duże jajko, które powinno być dobrze schłodzone.

tempura2

3. Wymieszać  3/4 szklanki mąki i 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej z mieszaniną.

tempura3

4. Wymieszać lekko ciasto. Nie martw się o kilka, nierozpuszczonych małych grudek mąki. Za dużo mieszania spowoduje, że tempura nie będzie chrupiąca po smażeniu.

tempura4

5. Przechowywać ciasto tempura w lodówce podczas przygotowania żywności dla smażenia.

tempura5

I teraz dowolny składnik – myjemy –kroimy – przyprawiamy – maczamy – smażymy :)

Co do tempury ?

Wszystko- banany – krewetki – warzywa – ryby -i inne owoce :) niekoniecznie morza !

A może sushi w tempurze?
tempura sushi

My Stawiamy na Kraba !!!

 

tempura krab

Smacznego!

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: