Uramaki, czyli przepis na odwrócone sushi
Czego potrzebujemy?
– Maty bambusowej – w przypadku klasycznych maków mata bambusowa jest tylko pomocą, bez której z pewnością udałoby się obejść, jednak w tym przypadku jest ona niezbędna
– Ryż do sushi przygotowany według naszego przepisu (ok. 1 szklanka)
– Arkusz nori
– Dojrzałe awokado
– Paluszki surimi
– Ogórek
– Wasabi, sos sojowy
– Pół szklanki białego i czarnego sezamu
Wszystkie składniki, które będą w środku naszych rolek przygotowujemy.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę a następnie kroimy w paski.
Paluszki surimi także kroimy w podłużne słupki.
Ogórka obieramy i tak samo jak resztę składników kroimy w podłużne paski.
Największą trudność w przygotowywaniu uramaków przysparza prawidłowe zawinięcie rolki, tak by ryż znajdował się na zewnątrz, a nori wewnątrz. Jak to zrobić?
Matę bambusową owijamy przezroczystą folią spożywczą. Można użyć folii aluminiowej, jednak ryż będzie kleił się mniej i zwijanie stanie się łatwiejsze.
Na owiniętą bambusową matę kładziemy nori, przekrojone na pół. Na matową powierzchnię wodorostów rozprowadzamy około pół centymetrową warstwę ryżu, który następnie posypujemy sezamem.
Następnie odwracamy nori z ryżem, tak abyśmy mogli pozostałe składniki układać na błyszczącej powierzchni arkusza nori.
Na samym środku możemy dodać odrobinę majonezu, lub wasabi. Następnie dokładnie w tym samym miejscu, czyli w środku, układamy składniki, które chcemy znaleźć wewnątrz rolki sushi : paluszki krabowe, ogórka i awokado. Pamiętajcie o umiarze! Początkowo lepiej dodawać mniej składników, dopóki nie będziemy czuli się pewnie w zawijaniu maków z większą ilością dodatków.
Teraz zwijamy. W czasie zwijania zdecydowanie trzymajcie w rękach matę i w czasie rolowania nadajcie pożądany kształt rolki – owalny, okrągły lub lekko trójkątny. Grunt to odpowiedni nacisk!
Po zwinięciu pozostaje nam jedynie pokrojenie rolki. Używajcie do tego ostrego noża i moczcie go w wodzie przed każdym przecięciem, co sprawi, że ryż nie będzie się kleił do ostrza. Uramaki powinni mieć około 2 centymetrów grubości 😉
Smacznego!
California, Uramaki przepis YouTube
Brak komentarzy