Podstawę wiedzy o rodzajach sushi stanowi znajomość dwóch nazw – nigiri-zushi oraz maki-zushi. Znawcy i smakosze, a pewnie jest tu ich wielu, rozróżnią je z zamkniętymi oczami. Początkujący będą potrafili zrobić to za kilka minut. Ale jeszcze nie zamykajcie oczu! Dziś przyjrzymy się z bliska drugiemu, prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalnemu, rodzajowi sushi, czyli maki.
Najpierw jednak rozwiejemy wątpliwości co do tego, czym się różni nigiri od maki. Nigiri to rodzaj sushi, gdzie ryż jest formowany ręcznie – może przybierać różne kształty. Na tak uformowanym bloczku kładzie się kawałek ryby, owoców morza albo warzyw. Jeśli je się je palcami, wówczas często są owinięte kawałeczkiem nori, aby nie ubrudzić sobie rąk.
Maki są formowane poprzez rolowanie przy pomocy bambusowej maty. Na płacie nori układa się ryż, a na nim dodatki. Następnie sushi jest zwijane i krojone ostrym nożem na równe części (o tym jak wybrać dobry nóż do sushi przeczytasz w tym artykule). Jest też wyjątek – temaki – ale o tym za chwilę.
Zajrzyjmy teraz w głąb naszych „maczków”! Poszczególne rodzaje różnią się tym, co mają w środku. W zależności od ilości wypełnienia, możemy je podzielić na 4 podstawowe:
Hosomaki
Wąskie rolki, wypełnione niewielką ilością ryżu. Najczęściej mają tylko jeden składnik, np. świeży tuńczyk (tekkamaki) lub ogórek (kappamaki).
Futomaki
To zdecydowanie grubsze maki, które kryją w sobie większą ilość dodatkowych składników.
Uramaki
To maki „odwrócone”. Ryż mają na zewnątrz, a nori schowane w środku otacza dodatki. Ten rodzaj sushi jest często posypany z wierzchu np. sezamem. Instrukcję wykonania odwróconych rolek znajdziecie tutaj.
Temaki
Do ich przygotowania nie potrzebujemy bambusowej matki. Zawija się je ręcznie na kształt rożka. Ryż wraz z dodatkami wystarczy zawinąć w nori tak, by powstał charakterystyczny kształt.
A Wy jakie maki-zushi lubcie najbardziej? 🙂
Brak komentarzy