Większość ludzi, gdy ma sobie wyobrazić sushi, pewnie ma przed oczami maki owinięte nori lub nigiri przykryte kawałeczkiem tych słynnych suszonych wodorostów. Tymczasem wiele rodzajów sushi w ogóle nie zawiera w sobie nori. Za to nori w japońskiej kuchni jest często używane w potrawach i przekąskach innych niż sushi. Poznajcie kilka z nich, a może zainspirują Was do nowych doświadczeń kulinarnych. : )
Onigiri
Rodzaj japońskiej przekąski, często pakowanej na drogę, do pracy lub szkoły. Ryż formuje się na kształt trójkąta lub owalu. W środku tradycyjnie znajduje się marynowana śliwka, tuńczyk, krewetka albo ikra. Onigiri bardzo często owinięte jest paskiem nori.
Ramen
To rodzaj zupy, która do Japonii przywędrowała z Chin. Jej podstawą jest rosół, makaron i mięso. Bardzo często kładzie się na niej kawałek arkusza nori. Dodaje się je także do wielu innych japońskich zup.
Aonori
To pokruszone nori, którego używa się w kuchni podobnie jak przypraw. Posypuje się nim dania z ryżu, makarony, a w szczególności potrawy z jajek.
Znacie inne zastosowania nori w kuchni? Podzielcie się wrażeniami! : )
1 komentarz
Niedawno próbowaliśmy z narzeczonym ramen z pieczoną brukselką -rewelacja! Od czasu do czasu jadamy na mieście żeby poznać trochę smaków świata. Pokochałam kuchnię japońską nie tylko za smak, ale za sam wygląd! Są tak pięknie podane że aż szkoda je jeść:)