Sake to japoński niegazowany alkohol o prawie przeźroczystej barwie i słodkim smaku. Zawiera co najwyżej 18% alkoholu. W kulturze europejskiej często panuje przeświadczenie, że sake to japońska wódka. Jednak jest to mit. Wielu ludzi myśli też, że trunek ten to japońskie wino. Produkcja sake przypomina raczej produkcję piwa.
W Japonii słowo sake oznacza każdy napój alkoholowy łącznie z np. piwem, wódką czy szampanem.
Istnieje wiele rodzajów sake, rząd japoński opracował jednak następującą klasyfikację:
Daigi njo-shu
Najlepsze i najdroższe sake produkowane z ryżu spolerowanego w taki sposób, że usunięto z niego co najmniej 50% zewnętrznej części ziarna. Napój ten oferowany jest w dwóch – wersjach z dodatkiem destylowanego alkoholu lub samodzielnie.
Ginjo-shu
Wysokiej jakości sake fermentowane w niższej temperaturze przy użyciu tradycyjnych metod. Smak trunku odznacza się wyjątkową finezją i bogactwem. Podobnie jak Daigi njo-shu podawane jest samodzielnie lub z dodatkiem destylowanego alkoholu.
Junmai-shu
Jest to tak zwane „czyste sake” nigdy nie zawiera dodatku destylowanego alkoholu. Wytwarza się je z ryżu spolerowanego w taki sposób, że usunięto co najmniej 30% zewnętrznej części ziarna.
Honjozo-shu
W odróżnieniu od Junmai-shu zawiera dodatek destylowanego alkoholu, proces produkcji wygląda bardzo podobnie.
Gdy pijesz sake dbaj o to by kieliszki twoich przyjaciół były zawsze pełne. Nie wypada wlewać alkoholu samemu sobie, przyjaciele z pewnością o Ciebie zadbają.
Brak komentarzy