Sushi z awokado i łososia
———————————————————————-
Składniki:
250 g ryżu do sushi
3 łyżki octu ryżowego
1 awokado, pokrojone na cienkie plasterki
3 łyżki pasty wasabi
200 g łososia w kawałkach
200 g ogórka bez skórki, pokrojonego na cienkie plasterki
sos sojowy
marynowany imbir
1 mata do sushi
folia
250 g ryżu do sushi
3 łyżki octu ryżowego
1 awokado, pokrojone na cienkie plasterki
3 łyżki pasty wasabi
200 g łososia w kawałkach
200 g ogórka bez skórki, pokrojonego na cienkie plasterki
sos sojowy
marynowany imbir
1 mata do sushi
folia

Sposób przygotowania:
– Ryż wypłucz kilkukrotnie,
– Odcedź.
– Ugotuj go w grubym garnku w 1 szklance wody.
– Ugotuj go w grubym garnku w 1 szklance wody.
– Doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
-Zdejmij z ognia, odstaw ryż na 10 minut.
-Dodaj ocet.
Ułóż połowę awokado na folii. Odstaw. Wysyp ryż na matę i uformuj warstwę o grubości 2 cm. Wysmaruj wasabi rozmieszanym w 1 łyżce wody. Połóż łososia, ogórek i pozostałe awokado pośrodku ryżu. Roluj matą i dociskaj. Uformowany wałek połóż na folii z awokado.
Otocz wałek. Usuń folię, przyciśnij.
Odpowiednim nożem pokrój sushi na kawałki. Podawaj z sosem sojowym, imbirem i wasabi.
Sałatka z łososiem i awokado z dressingiem tahini
Składniki
2 porcje
- 2 filety z łososia, każdy po ok. 150 g
- mieszanka sałat z rukolą
- pół pęczka rzodkiewki
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki sezamu
Marynata do łososia:
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Dressing tahini:

- 2 łyżeczki pasty tahini
- 2 łyżki syropu klonowego lub 1 i 1/2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Odciąć skórkę z łososia, filety opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i papryką w proszku, następnie wysmarować oliwą. Odłożyć na ok. pół godziny
- Zamarynowanego łososia można upiec w piekarniku lub usmażyć. Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 240 stopni lub włączamy funkcję grilla na dużą moc. Łososia ustawiamy nieco wyżej niż w środkowej części piekarnika. Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy łososia i pieczemy po 5 minut z każdej strony, aby się zarumienił
- Na talerzach ułożyć sałatę, dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki oraz skropione sokiem z cytryny awokado, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Na sałacie położyć łososia, polać winegretem (wymieszać ) i posypać zrumienionym sezamem
Tatar z łososia i awokado
- 300 g fileta z łososia
- 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 1 cukinia
- do przybrania opcjonalnie kawior
- do przybrania rzeżucha
- 1 łyżka wasabi
- 50 ml sosu sojowego
- 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 3 pęczki dymki
- 1 awokado
- 1 łyżka lekko zmielonej soli gruboziarnistej
Sposób przygotowania:
- Posiekaj łososia na bardzo drobną kosteczkę.
- Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Aby zachować zielony kolor, należy od razu skropić miąższ sokiem z połowy limonki albo cytryny. Aby awokado nie brązowiało, należy zostawić również pestkę.
- Cebulki pokrój w cieniutki krążki. Wymieszaj sos sojowy z wasabi.
- Oliwę wymieszaj z resztą soku z limonki lub cytryny i solą. Powstałą w ten sposób marynatą posmaruj plastry cukinii.
Krążek deserowy połóż na talerzu, włóż na niego łososia i lekko przyciśnij łyżką. Dodaj awokado, później kawior z łososia, krążki z cebulki i rzeżuchę. Obok połóż plastry cukinii. Mieszankę wasabi-sojową pozostaw w naczynku, aby każdy mógł dowolnie doprawić łososia.
Brak komentarzy